Montering av toppskåp på vägg

Montering av toppskåp på vägg

Här förklarar vi på Culimar hur man monterar toppskåp och vad man behöver tänka på innan monteringen sker.

Denna information passar dig som är nybörjare samt dig proffs som vill få lite mer information om hur culimar kök monteras ihop (för visst kan det vara trevligt att veta vad man ger sig in i?).

Sanningen är att våra kök är att de är väldigt enkla och smidiga att arbeta med. För mer information, se nedan.

1. Köksbyggarguiden på Culimar - Montering av toppskåp på vägg

På bilden här ovan ser du en stödregel som är fastskruvad på väggen för att underlätta arbetet. Regeln är riktad noggrant med ett vattenpass för att skåpen ska sitta rakt och fint. Denna regel skruvas bort när skåpen sitter fast på väggen.

Botten på överskåpen brukar monteras ca 140 cm från golvet, dock så skiljer sig måttet på grund av att man alltid anpassar höjden efter högskåpen i köket... Måtta noggrant och stressa inte, med andra ord.

När du är i detta arbetsskede, är det även viktigt att kontrollera vad det är för regler kring spiskåpan. I fläktleverantörens manual finner du måtten du behöver ha mellan spis och kåpa, dessa mått är viktiga att följa på grund av rökbildning vid matlagning och för att få ett fackmannamässigt färdigställt kök.

2. Köksbyggarguiden på Culimar - Montering av toppskåp på vägg

När du har måttat så är det dags att skruva upp dina skåp. Vi rekommenderar att du börjar från ett hörn.

Skruva fast ditt första skåp på väggen genom att skruva igenom regeln som finns högst upp inne i skåpen. Vikten av skåpet och dess framtida innehåll kommer att ligga på dessa skruvar, därför är det viktigt att skruvarna greppar ordentligt i väggen och att du använder tillräckligt grova skruvar.

När det är dags för nästa skåp är det viktigt att du ser till att skåpt är dikt emot det tidigare uppsatta skåpet innan du skruvar fast den.

3. Köksbyggarguiden på Culimar - Montering av toppskåp på vägg

Nu när du har två skåp uppskruvade är det dags att skruva fast dom i varandra. Detta gör du enklast genom att fästa kanterna med en tving på ett sådant vis att båda kanterna är jämna med varandra.

När du har tvingat ihop skåpen kan du enkelt skruva fast skåpen med varandra genom att använda de färdigborrade hålen. Tänk dock på att inte använda några hål som gångjärnen eller hyllplanen behöver.

4. Köksbyggarguiden på Culimar - Montering av toppskåp på vägg

Om takanslutning ska monteras, mät ut var den ska sitta och skruva fast en list att fästa den i. Du kan även limma fast denna list om du använder ett starkt lim som greppar bra på underlaget.

Ibland, om det är trångt, kan det underlätta att montera fast listen innan du monterar toppskåpen.

5. Köksbyggarguiden på Culimar - Montering av toppskåp på vägg

Om takhöjden är lägre än beräknat kan man behöva klyva takanslutningen. När man klyver laminat eller färgade skivor är det viktigt att provsåga i materialet så att man vet hur och var färgen spricker upp. På så vis slipper du få en dålig kant.

6. Köksbyggarguiden på Culimar - Montering av toppskåp på vägg

Culimar kylöverskåp skruvas fast innan bakstycket sätts på plats. Här finns det även en luftspalt som är till för att ventilera kylskåpets kondensor och kompressor.

Läs nästa

Montering av underskåp på vägg