Monteringstips för massivträ

Monteringstips för massivträ
1. Montering

När du monterar din massiva träbänkskiva finns det en del saker du bör tänka på. Trä är ett levande material och kommer alltid att röra på sig, därför måste den få en viss frihet.

När du lägger ned skivan på bänkskåpet måste skivan få ett avstånd på cirka 3 mm fram till väggen.

När du sedan ska skruva fast skivan så förborrar du ett större hål än skruvens diameter i bänkskåpet och sätter en bricka emellan skruvtopp och bänkskiva. Spänn sedan fast skivan, men inte för hårt, detta för att skivan ska kunna "röra" sig. Uppfyller du inte dessa saker, så är det risk att skivan spricker.

Ifall du ska koppla ihop två skivor, spänn fast kopplingsbeslagen väldigt lätt, sedan justerar du skarven tills du blir nöjd, och spänner en sista gång.

 

2. När måste bänkskivan oljas?

Prova med att skvätta lite vattendroppar över bänkskivan. Om vattendropparna skjuts ihop till små vattenbollar vet du att det inte krävs mer oljning.

Sugs däremot vattendropparna upp, då är skivan för torr och ytan känns ojämn och taggig.

För att undvika brandfara bör du alltid tänka på att dränka trasan/pappret i förslagsvis en plastpåse fylld med vatten efter användning.

 

3. Rengöring

All simpel smuts som fett m.m. tas enkelt bort med vatten och trasa

Blir det svårare smuts kan du ta på lite diskmedel, men undvik starka rengöringsmedel.

Ifall du har fått några ordentligt fula fläckar på din bänkskiva slipar du ner ytan med en slipsvamp, sedan kör du en inoljningsrutin igen.

Läs nästa

Monteringstips för laminat
Montering av sparksockel