Planera ditt köksbygge innan du sätter igång.

Planera ditt köksbygge innan du sätter igång.

Om allt är planerat, räknat och rätt beställt så skall arbetet gå bra. På denna sida får du en liten guide om hur ett arbete brukar gå till.

1. Köksbyggarguiden på Culimar - Planering av köksbygge

Innan du river ut ditt kök, ta ett foto för goda minnens skull :)

Stäng av vattnet och ta därefter bort lådor och luckor och skruva loss de gamla bänkskivorna. Lossa rören till kranen och lyft av skivan (OBS: Vi rekommenderar alltid en fackman för arbete med el och vatten).

Om skåpen sitter fast är det milt våld som gäller: du kan använda en stor hammare eller handslägga till att slå bort framstycket. Sedan kan du bryta loss skåpen från väggen med en kofot.

Tänk på att det kan vara bra att spara några hela skåp medan du bygger de nya. Gamla kakelplattor hugger du bort med mejsel och handslägga eller hammare. Se till att använda skyddsglasögon och handskar (kakel i ögat är absolut något du vill undvika).

2. Köksbyggarguiden på Culimar - Planering av köksbygge

Rita ditt nya kök direkt på väggen i full skala. Mät och märk ut var du vill ha rör och el så gör du det enklare för elektriker och rörläggare.

3. Köksbyggarguiden på Culimar - Planering av köksbygge

Kontrollera att väggarna är raka och i lod. Kolla även lutningen på golvet, använd ett långt vattenpass.

För att mäta en rät vinkel, använd en tumstock på två meter och mät 120 cm på ena väggen och 160 cm på andra. Måttet ska då vara exakt 200 cm mellan punkterna.

Om väggarna inte är i vinkel kan du justera det med passbitar på lämpliga ställen eller när bänkskivan skärs till.

4. Köksbyggarguiden på Culimar - Planering av köksbygge

Låt göra klart el och rördragningar. Måla taket och väggarna. Sätt upp eventuellt kakel innan skåpen monteras. Om du ska lägga in nytt golv, så gör det nu.

Efter detta steg så är det dags för köksmontering. Se fler köksbyggar-guider här.

Läs nästa

Montering av sparksockel
Montering av underskåp på vägg